Bouw van visvriendelijk gemaal Emilia is gestart

Maandagmiddag 6 maart hebben Kees de Jong, bestuurslid van waterschap Brabantse Delta, Cees Veerman, directeur van GMB, en Martijn Quak, bedrijfsleider bij aannemingsmaatschappij VOBI de officiële eerste plank getrild van het nieuwe gemaal Emilia. Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat het achterliggende poldergebied droge voeten houdt. Ook zorgt het gemaal voor het juiste oppervlaktewaterpeil. De bouw start in maart 2017 en is naar verwachting eind van het jaar gereed.

Visvriendelijk gemaal
Het nieuwe gemaal Emilia is een visvriendelijk gemaal. Het gemaal wordt voorzien van een zogenaamde visveilige pomp. Door toepassing hiervan beschermt het waterschap onder andere de grote en kleine modderkruiper, beide beschermde vissoorten, die in dit gebied leven. Gemalen zijn een barrière voor vissen. Stroomopwaarts lukt het vissen niet om een gemaal te passeren. Stroomafwaarts lopen vissen grote risico’s. Ze kunnen gedood worden of beschadigd raken. Bij een visvriendelijk gemaal komen vissen niet in aanraking met de pompwaaier en kunnen zo ongedeerd het gemaal verlaten.

Emilia mag ook gezien worden
Architect Miel Karthaus: “Het nieuwe gemaal krijgt een landschappelijke inpassing. Dat hebben we tot uitdrukking gebracht door een rond gemaal te ontwerpen in plaats van een rechthoekig gebouw. Het gemaal is ontworpen met kenmerken van de nog bestaande watermolen uit de 19e eeuw”.

Wat gaat er gebeuren?
De nieuwbouw komt naast het huidige gemaal. Werkt het nieuwe gemaal naar behoren, dan begint waterschap Brabantse Delta met de sloop van het huidige. De verwachting is dat het nieuwe gemaal in december 2017 gereed is. Eind februari 2018 is het huidige gemaal gesloopt en afgevoerd en kunnen de werkzaamheden worden afgerond.

 

Trillen van de eerste paal met Kees de Jong (in de kraan), Cees Veerman…
Trillen van de eerste paal met Kees de Jong (in de kraan), Cees Veerman (midden) en Martijn Quak (rechts).

Nieuws


sitemap VOBI Beton- en waterbouw
kernwoorden
vobi
V.O.B.I.
beton
water
bruggen
sluizen
Vinkeveen
kelder
fundering
vacatures
werk
baan
bouw
waterbouw
civiel
civiele
techniek
betonbouw
aannemer
funderingsherstel
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten